Na obsah stránky

ENDE
 

Multimediální projekt s názvem Bora v přímém přenosu začíná

Logo Zoo Praha[1]
Včera v podvečer odstartovala Bora. Společný projekt Zoo Praha a internetového zpravodajství TV NOVA. Spočívá ve sledování dění v tzv. medvědí porodnici, kde by měla s největší pravděpodobností v nejbližších dnech porodit mládě či mláďata samice medvěda ledního Bora. Kamery byly v chovatelském zázemí primárně zabudovány pro chovatele a zoology, aby mohli sledovat aktuální stav. Pražská zoo se rozhodla toto nevšední dění zpřístupnit i pro širokou veřejnost a zrealizovat přímý přenos ve spolupráci s TV NOVA/tn.cz.

Bora v přímém přenosu- Vzrušující příběh zrození ohroženého druhu šelmy, ledního medvěda, mohou diváci sledovat na:

www.zoopraha.cz a www.tn.cz

  • Bora
  • 87. lední medvěd chovaný v pražské zoo.
  • Narodila se 20. listopadu 1986 ve Vídni, 17. února 1988 přešla do zoo ve Dvoře Králové, odtud do Prahy 10. září 1997. Je matkou samičky Alberty (původně se myslelo, že je to Albert), která se narodila 2. prosince 2003 a je doposud v pražské zoo..
  • Otcem Alberty byl legendární samec Alík, jehož termoplastický preparát se nyní nachází v depozitáři Národního muzea.

  • Otcem mláděte, které je zdárně na cestě, se stal samec Umca z brněnské zoo.
  • Byl v zoo deponován letos v zimě ze dvou důvodů:

1) aby uvolnil prostor v Brně, kde se narodila dvě mláďata a jejich otec by mohl být pro jejich zdárný vývoj nebezpečný

2) aby pokryl Boru (což se s největší pravděpodobností podařilo)

  • Umca se narodil 15. listopadu 1998 v zoologické zahradě v kazašské Alma Atě, brněnská zoo jej získala v roce 1999.
  • V současné době se nachází v německém Gelsenkirchenu, v budoucnu by se měl vrátit opět do Zoo Brno.

Medvěd lední (Thalarctos maritimus)

Je ze všech medvědů nejvíce masožravý a žije v nejdrsnějších podmínkách. Jeho domovem jsou sněhové pláně kolem severního polárního kruhu v Evropě, Asii i Severní Americe. Nejoblíbenější potravou jsou tuleni, na které často číhá u dýchacích otvorů v ledu. Dovede skvěle plavat, a tak loví i pod vodou. Je to samotář a jen během krátké doby námluv a páření vyhledává samec samici. Péče o mláďata je pak už záležitostí medvědice, která uprostřed polární zimy vyhrabe na chráněném místě hlubokou noru ve sněhu a ponechá jen malý větrací otvor. Jakmile se narodí bezmocná medvíďata (bývají často dvě a jsou velká asi jako morče), zůstává s nimi matka tři měsíce v doupěti. Je tu teplo a mláďata rychle rostou díky tučnému mateřskému mléku. Po celou dobu samice nepřijímá potravu. Na jaře vyjdou mláďata poprvé ven, ale ještě dlouho poté následují matku a učí se lovit.

Chov medvědů ledních v zoo

Chov medvědů ledních v podmínkách zoo není nic jednoduchého, samice se často odmítají o mláďata starat nebo je usmrtí. Umělý odchov je obtížný i vzhledem ke zvláštnímu složení medvědího mléka.

Poprvé na světě se to podařilo právě v pražské zoo, a to v roce 1942. Do současnosti se v Zoo Praha podařilo odchovat 6 mláďat.

11.11.2008 8:13:43 | přečteno 1428x | Dana Foučková

Navigace

 
load